HASTALIĞIN ADI: BORSA SPEKÜLASYONU (ACYO)

 

Hastalığın tanımı

 

Borsada işlem gören hisse senetlerinin fiyatlarında yapay artış ve azalışlar yaratarak kazanç sağlama işlemine “borsa spekülasyonu” (acyo) adı verilir.

 

Hastalığın ortaya çıktığı alanlar

 

Borsa spekülasyonu, adından da anlaşıldığı üzere borsada işlem gören hisse senetlerinin alım ve satımında ortaya çıkan bir ekonomik hastalık türüdür.

 

Hastalığın nedenleri

 

Bazı hisse senetlerinin piyasa değerinin gerçek değerinin altında ya da üzerinde olduğu dedikodularını yayarak haksız kazanç elde edilmeye çalışılması,

Borsada ileride fiyatının artacağı tahmin edilen hisse senetlerinden vadeli alımlara girişilmesi ve hisse senetlerinin fiyatların arttığı zaman satılması,

 

Hastalığın tedavisi

 

Eğer borsada fiyat iniş ve çıkışları iyi tahmin edilerek hisse senedi satın alımına girişilmişse her halükarda risk taşıyan böyle bir alım ve satım işleminin yasa dışı sayılması doğru değildir. Dolayısıyla bu anlamda bir borsa spekülasyonu için herhangi bir önlem alınması gerekli değildir. Fakat, eğer borsada türlü manipülasyonlar yapmak suretiyle yapay fiyat iniş ve çıkışları yaratılarak bir kazanç elde etme sözkonusu ise, bu eylem ve davranışlara karşı yasal tedbirler alınmalıdır.

© C.C.Aktan. 2001.