F-M

ANALİZİ

 



FAYDA-MALİYET ANALİZİ : C.Can Aktan & Mustafa Sakal

Maliyet Kavramı ve Türleri

Faydalar, bir projenin ekonomiye katkısını gösterir; maliyetler ise proje dolayısıyla vazgeçilen faaliyetlerin ekonomiye yapabileceği katkıyı ifade eder. Başka bir deyişle, bir yatırımın maliyeti alternatif kullanımların faydasına, yani burada kullanılan kaynakların başka alanlarda kullanıldıkları takdirde yaratacakları değere eşittir (Şenatalar, 1972, 245).

Hemen belirtelim ki, F-M analizinde kamu yatırım projelerinin maliyetlerin ölçülmesi, faydaların ölçülmesine oranla daha kolaydır. Maliyet hesaplamalarında, maliyet unsurlarını çoğunlukla parasal olarak ifade etmek mümkündür. Maliyet türlerinin, F-M analizinin sağlıklı sonuçlar vermesi açısından büyük önemi vardır. Maliyetleri de fayda türlerine benzer bir şekilde sınıflandırabiliriz. Şimdi kısaca maliyet kararlarını incelemeye çalışalım (Musgrave-Musgrave, 1989, 137-139; Şenatalar, 1972; İşgüden, 1980, s.63-66).

İçsel Maliyet-Dışsal Maliyet

Her projenin uygulanması sonucunda topluma bazı külfetler yüklenir. Örneğin bir çimento fabrikasının yapılması, topluma fabrikanın bedelini tazmin etmeyeceği bir takım maliyetler yükler. En başta havayı kirletmesi ve gürültü çıkarması bu türden maliyetlerdir. Bunlara dışsal maliyet adı verilir. İçsel maliyet ise fabrikanın söz konusu projenin yapımı ve idaresi için yapmış olduğu maliyetler toplamıdır. Örneğin fabrikanın yatırım maliyeti, işletme, bakım maliyetleri bize içsel maliyeti verir. Doğal olarak, burada belirttiğimiz içsel-dışsal maliyet kavramları üretim yönündendir. Tüketim yönünden de içsel ve dışsal maliyetler söz konusudur. Örneğin bir sigara fabrikasının içsel ve dışsal maliyetleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sigara kullananlara içsel ve dışsal maliyetler doğurmuş olurlar. Esasen F-M analizinde fayda ve maliyetleri değerlendirirken birçok yönden değerlendirme yapmamız gereklidir. Tüm fayda ve maliyetleri kapsayacak şekilde aşağıdaki gibi bir sınıflandırma yapabiliriz:

·  Üretimde Fayda ve Maliyetler

    - Üretimden Üretime

  (İçsel fayda < maliyet)

    - Üretimden Tüketime

·  Tüketimde Fayda ve Maliyetler

    - Tüketimden Tüketime

  (İçsel fayda < maliyet)

    - Tüketimden üretime

Gerçek Maliyet-Parasal Maliyet

Gerçek maliyet (Teknolojik maliyet), direkt ve endirekt maliyetlerin toplamıdır. Örneğin bir sulama projesinde sulama boruları için yapılan masraflar, doğal güzelliğin bozulması ve yok olması gerçek maliyetlere örnek teşkil eder. Parasal (itibari) maliyet ise transfer niteliği taşıyan maliyetlerdir. Daha açık bir deyişle, bazen bir yatırım projesinin uygulanmasıyla bir taraf maliyet yüklenirken (parasal maliyet), diğer taraf fayda sağlar. Örneğin bir büyük köprü inşası ile çevredeki gayrimenkul sahiplerinin, gayrimenkul değerleri yükselir. Ancak bu değer artışı topluma aşırı spekülatif fiyatlarla yansıtılır (Şener, 1980, 113).

Direkt Maliyet-Endirekt Maliyet

Maddi Maliyet-Gayri Maddi Maliyet

 

 

 

© COPYRIGHT 2004 ALL RIGHTS RESERVED CANAKTAN.ORG

Tüm hakları saklıdır. Bu web sayfasında C.Can Aktan ve Mustafa Sakal tarafından yayınlanan "Fayda ve Maliyet Analizi" adlı makalenin bir kısmı yeralmaktadır. Bu web sayfasındaki bilgilerden yararlanıldığında bilimsel araştırma etik ilkeleri gereğince kaynak gösterilmesi gerekir.  Bu web sayfasındaki metinlerin tamamı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası hükümleri gereğince yazılı izin alınmaksızın hiç bir şekilde kullanılamaz.