Mali ve Parasal Saydamlık



  

   Mali ve Parasal Saydamlık Kavramları

 

 

  C.Can Aktan & İstiklal Y. Vural & Y. Tuğrul Karaaslan

 

 

Mali saydamlık,  devletin görev ve fonksiyonlarının, kamu ekonomisine ve kamu mali yönetimine ilişkin bilgilerin ve hesapların (harcamalar, vergiler, borçlanma, borç yönetimi vs.)  ve aynı zamanda kamu mali yönetimine ve temel iktisat politikalarına ilişkin planların,  niyet ve projeksiyonların açık ve anlaşılır, düzenli olarak ve güven tesis edecek bir biçimde kamuoyunun bilgisine sunulması anlamına gelmektedir.

 

.......

 

Ülkedeki para politikasının uygulanmasında tek yetkili otorite olan merkez bankası, devletin tüm organlarının tabi olduğu mali, idari ve hukuki saydamlık şartlarına da tabi bir kurum olarak genel esaslara ilişkin şekil ve şartları önceden belirlenmiş bir çerçeve içerisinde tasarlanan ekonomi politikasını kurallara dayalı olarak yürüterek hükümete yardımcı olur. Ancak burada üzerinde önemle durulması gereken nokta, para politikasının kurumsal çerçevesinin ve nihai amacının ne olduğunun ilgili yasalar aracılığı ile net olarak belirlenmesi gereğidir. Bu noktada para politikasının amaçlarının neler olduğu açıkça belirlenirken merkez bankasının pozisyonunun ne olduğu, nereye kadar bağımsız, nerden sonra hükümetin projeksiyonu doğrultusunda hareket edeceği belirgin bir şekilde açığa kavuşturulmalıdır.

 

 

© COPYRIGHT 2007 ALL RIGHTS RESERVED CANAKTAN.ORG

Tüm hakları saklıdır. Bu web sayfasında C.Can Aktan & İstiklal Y. Vural & Y. Tuğrul Karaaslan tarafından yayınlanan "Mali ve Parasal Politikalarda Saydamlık" adlı makalenin bir kısmı yeralmaktadır. Bu web sayfasındaki bilgilerden yararlanıldığında bilimsel araştırma etik ilkeleri gereğince kaynak gösterilmesi gerekir.  Bu web sayfasındaki metinlerin tamamı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası hükümleri gereğince yazılı izin alınmaksızın hiç bir şekilde kullanılamaz.