Vergileme Ekonomisi ve Vergileme Psikolojisi

Editör: C.Can Aktan & Dilek Dileyici ve İstiklal Y. Vural

Ankara: Seçkin Yayınları, 2006.

       

 

 

 

Amerikan aydınlanmasının önde gelen liderlerinden devlet adamı, düşünür, kaşif ve hatta müzisyen Benjamin Franklin’in (1706-90) vergilerle ilgili çok ünlü bir sözü vardır: “Bu dünyada kesin bir şey var ise o da ölüm ve vergidir.” (In this world, nothing is certain but death and taxes.) Vergi, toplumsal yaşamın “olmazsa olmaz” (sine quo non) bir şartıdır. Denilebilir ki, vergisiz toplum ve vergisiz devlet ol(a)maz. Bu konuda yine Amerikan tarihinin çok tanınmış eski yargıçlarından Oliver Wendel Holmes’in “vergi, medeniyet içinde yaşamanın bedelidir.” (taxes are the price we pay for civilization.) sözünü burada tekrar anmak ve hatırlatmak gerekir.

Vergi, medeni toplumda düzen içinde yaşamanın bir karşılığı olmasına karşın bireyler kendi içsel fayda fonksiyonlarını düşünen “homo economicus” yaratıklar oldukları için genellikle gönüllü olarak vergi ödeme eğiliminde olmazlar. Bu nedenle tüm medeni toplumlarda vergilerin en önemli özelliği cebre yani “zorlama” ya dayalı olmasıdır.

Toplumsal yaşamda bireyleri mümkün olduğu ölçüde gönüllü ödemeye (voluntary compliance) teşvik edebilmek için vergi sisteminin çok iyi dizayn edilmesi gerekir. Bunun için öncelikle vergilerin ekonomik ve psikolojik etkileri çok iyi ortaya konulmalıdır. Bu açıdan vergileme ekonomisi ve vergileme psikolojisi araştırma alanları son derece önem taşımaktadır.

Bu kitap içerisinde Vergileme Ekonomisi ve Vergileme Psikolojisi alanında muhtelif araştırmalar yer almaktadır. Kitabı online satın alabilirsiniz:

www.seckin.com.tr