bawerk1.gif (6405 bytes)        

EUGEN VON BÖHM-BAWERK (1851-1914)

 marble_b.gif (3267 bytes)

 

E. Von Böhm-Bawerk, Carl Menger tarafından kurulan ve Knut Wicksell, Ludwig von Mises, Friedrich A. Hayek ve Sir John Hicks'in katkılarıyla gelişen bir iktisat okulu olan Avusturya Iktisat Okulu’nun önde gelen üyelerinden biridir. Böhm-Bawerk Viyana'da dünyaya geldi ve orada hukuk tahsili aldı. Innsbruck Üniversitesi’nde ders verdikten sonra, 1895, 1897 ve 1900 yıllarında Maliye Bakanı olarak görev yaptı. 1904 yılında bu görevinden ayrıldıktan sonra 1914 yılında ölene dek Viyana Üniversitesi’nde ekonomi dalında görev yaptı. Böhm-Bawerk değer, faiz ve sermaye teorileri ile ekonominin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.

Böhm-Bawerk'e göre, gelirin marjinal faydasının zamanla azalması nedeniyle insanların gelecekte daha fazla gelir elde etmeyi ümit etmeleri; psikolojik nedenlerle bir malın marjinal faydasının zamanla azalması ve üretimin uzun süreli bir uğraş olması faiz oranlarının pozitif olmasına neden olmaktadır.

Böhm-Bawerk,  Marx'ın görüşlerini ciddi bir biçimde eleştiren ilk ekonomistlerden biridir. Marx, faizin işçilerin sömürülmesine neden olmaksızın oluşmayacağını iddia eder. Böhm-Bawerk'e göre üretim süreci uzun süreli  bir süreç olduğundan, Marx'ın işçilere isnat ettiği üretimin bir kısmı bu süreci finanse etmek için kullanılır.